FolkyTowersLogoNewWITop5D9300 767x44 home

 

tenorbanjo

De Tenorbanjo is een banjo met vier snaren die doorgaans met een plectrum wordt bespeeld.Het instrument heeft een kortere hals dan de bluegrassbanjo en is meestal C-G-D-A gestemd (net als een altviool) of G-D-A-E (als een viool) maar dan een octaaf lager.

De tenorbanjo wordt vooral in Dixieland Jazz gebruikt.Het is een van de weinige snaarinstrumenten die hoorbaar blijft zonder versterking tussen koperblazers.De Tenorbanjo wordt dan als akkoordeninstrument met een plectrum bespeeld.

De tenorbanjo heeft ook een vaste plaats in de Ierse volksmuziek verworven. Dan is de rol juist als melodieinstrument. Hiervoor wordt de G-D-A-E stemming gebruikt. Het is algemeen aanvaard dat het Barney McKenna, banjo-speler bij de Ierse band The Dubliners, was die deze stemming als standaard in de Ierse muziek introduceerde. Ook worden de snaren dan met een plectrum aangeslagen.

 

 

iersebouzouki

De Ierse bouzouki is een langhalsluit zoals die gebruikt wordt in Ierse volksmuziek en is afgeleid van de bouzouki zoals die in Griekenland bespeeld wordt.

Bouzouki's werden geïntroduceerd in de Ierse folk in de jaren 70 door Johnny Moynihan en Alec Finn, waarna Andy Irvine en Dónal Lunny het instrument populair maakten.

Omdat in de Ierse folk de bassnaren meer gebruikt worden dan in de Griekse volksmuziek werden de in octaven gestemde bassnaren vervangen door unisono paren. De stemming is meestal G-d-a-d' of A-d-a-d'.

Instrumentbouwers beschouwen de Ierse bouzouki als lid van de mandoline-familie, in het bijzonder de octaafmandoline en de citer.